Log in Registreren

Interview vrijwilligster Theater Pantalone

Interview met vrijwilliger Helma Zeeman van Theater Pantalone

 Leuk dat je wil meedoen aan dit interview Helma! We willen graag van je weten hoe je als vrijwilliger bent begonnen bij theater Pantalone. En waarom precies daar?

Toen ik in De Meern in Utrecht kwam wonen, vond ik al snel weer een baan in het onderwijs en was Piet de Bruin, de initiator van Pantalone, mijn collega. Piet vertelde dat hij in z’n vrije tijd regisseur was bij Kwibus, een toneelclub in IJsselstein. Ik ben toen een keer meegegaan om er eens te kijken, met mijn dochters samen. Het duurde niet lang voordat we meespeelden.  Kwibus zat in die tijd in een schooltje op Hitteschild. Dat is nu afgebroken. Uiteindelijk, na meerdere omzwervingen heeft Piet de mogelijkheid gehad om theater Pantalone op te richten in IJsselstein.

De naam Pantalone heeft ook een leuke oorsprong: Pantalone is een figuur uit de comedia dell’ arte in Italië, maar het betekent ook “broek” en verwijst dus ook naar de naam “Van den Broek”. De vorige eigenaar van het pand was namelijk loodgietersbedrijf Van den Broek.

Toen het pand een theater werd, moest het helemaal verbouwd worden. Geluiddicht, brandveilig gemaakt worden enzovoort. Na de verbouwing rolde ik er in het vrijwilligerswerk.  In eerste instantie werd me gevraagd of ik wilde zorgen voor de barbezetting. Ook die wordt gerund door vrijwilligers.        Na mijn pensioen in 2017 ben ik vanuit De Meern verhuisd naar IJsselstein.                                    Omdat ik wat meer vrijwilligerswerk wilde doen en geen typische bejaardenverzorgster ben, vroeg ik of er niet nog andere klussen te doen waren in Pantalone. Dat begon met schoonmaken en uiteindelijk ben ik ook aan de slag gegaan, om de hele rekwisietenzolder op te ruimen. Nu ben ik zo’n beetje “manusje van alles”. Ik zorg bijvoorbeeld ook dat er weer nieuwe posters hangen voor de ramen als er nieuwe voorstellingen komen.

Ik ga er graag heen want ze zijn vriendelijk en gezellig bij het theater. Op dinsdagochtend loopt bijvoorbeeld ook de decorploeg daar rond. Dat zijn allemaal gepensioneerde mannen en die zetten de prachtigste dingen in elkaar.

We hebben nu natuurlijk lastige tijden met de Coronabeperkingen en als er helemaal niets mag, mis ik m’n wekelijkse klusje wel.

Want dat is dus ook onze tweede vraag: wat brengt het jou, het vrijwilligerswerk?

Heel veel vriendschap, liefde, gezelligheid, en ja, ik ben van de straat zal ik maar zeggen, haha! Het brengt mij in contact met veel mensen. Bijvoorbeeld degenen die zich aanmelden om achter de bar te staan, maken ook privé een praatje met je.

En we hebben ook altijd nog de vraag: wat zou je tegen mensen zeggen die overwegen om vrijwilligerswerk te gaan doen? Waarom zouden ze dat moeten gaan doen?

Nou ja, dat zegt mijn verhaal eigenlijk al een beetje. Je krijgt er ook heel veel voor terug. Het is echt een wisselwerking. En dan niet in de zin van cadeautjes of dingen, maar gewoon, de vriendschap, de gezelligheid. Het is gewoon altijd leuk om er te komen en om iets te doen. Dus ik zou zeggen: Kom erbij!