Log in Registreren

interview vrijwilliger Leergaloos

Interview Leergaloos.

Om te laten zien hoe leuk en divers het vrijwilligerswerk in Lopik en IJsselstein is, plaatsen we iedere maand een interview met een actieve vrijwilliger uit Lopik of IJsselstein. Deze maand vertelt Peter Nohlmans met veel enthousiasme over zijn vrijwilligerswerk bij Leergaloos www.leergaloos.nl . De missie van Leergaloos  is het verbinden van generaties. Dit wordt bewerkstelligd door senioren (55+) als vrijwilliger gedurende 2-6 uur per week een leerkracht te laten ondersteunen op een basisschool in hun eigen buurt. Als vrijwilliger bij Leergaloos hoef je geen onderwijsachtergrond te hebben.

Peter werkt 1 ochtend in de week op Dalton Basisschool De Tandem. Daar biedt hij ondersteuning aan kleine groepjes variërend van twee of drie kinderen en ook individueel met name op het gebied van rekenen. Het zijn kinderen van groep 4 tot en met 8. Het principe van Leergaloos is dat ze drie generaties bij elkaar willen brengen binnen een basisschool. Dat is het kind, de vrijwilliger en de leerkracht. De vrijwilliger kan ingezet worden op allerlei vlakken. Dat kan in de klas zijn , maar ook daarbuiten en bij allerlei activiteiten zoals handvaardigheid, rekenen of taal. Er wordt gekeken naar de wensen van de vrijwilliger en de behoefte van de school. Peter helpt nu met rekenen omdat hij vroeger onderwijzer is geweest. Dat is hij een tijdje in Curaçao geweest. Terug in Nederland was het moeilijk om een baan in het onderwijs te vinden en is Peter daarom omgeschoold naar arbeidsdeskundige, waarbij hij mensen hielp met re-integreren.

Hoe ben je bij Leergaloos gekomen?

Peter vertelt “ Toen ik stopte met werken heb ik me voorgenomen om niet achter de geraniums te gaan zitten, wat kan ik gaan doen voor vrijwilligerswerk?”. Naast dat Peter al vrijwilliger is bij de taalstages van Stichting Pulse attendeerde zijn dochter , die als internbegeleider werkt bij een basisschool, hem op Leergaloos. Gelijktijdig werd een vrijwilligersmarkt georganiseerd in de Bibliotheek. Peter is daar langs geweest om eens te kijken wat er allemaal aangeboden wordt qua vrijwilligerswerk in IJsselstein en daar was Leergaloos ook. Peter heeft toen gesproken met de contactpersoon van Leergaloos. Het leek wel wat voor hem en hij kon zelfs terecht op de school waar zijn kinderen op hadden gezeten. Er waren zelfs nog drie leerkrachten uit die tijd.

Wat vind jij dat vrijwilligerswerk jou of anderen kan brengen?

“ Je voelt je nog betrokken en nuttig. Je kan nog een bijdrage leveren aan een stukje persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Je kan werken aan hun zelfvertrouwen. Wanneer je ander vrijwilligerswerk doet kan je meewerken aan maatschappelijke ontwikkelingen. Vrijwilligerswerk heeft ook een sociaal aspect. Wanneer je stopt met werken, doordat je met pensioen gaat, je werkeloos wordt of ziek bent,  verlies je een groot sociaal netwerk. Wanneer je fit bent zoek dan iets wat bij je past.  De interactie met kinderen geeft me veel voldoening zeker wanneer je merkt dat ze het leuk vinden. De kleine groepjes waarbij de kinderen net wat meer aandacht krijgen vind ik prettig. Daarnaast is het fijn om van de leerkracht terug te horen dat een kind stappen vooruit maakt. Dat geeft jezelf ook een goed gevoel”.