Log in Registreren

Interview vrijwilligsters Agrarische Natuurvereniging Lopikerwaard.

Om te laten zien hoe leuk en divers het vrijwilligerswerk in Lopik en IJsselstein is, plaatsen we iedere maand een interview met een actieve vrijwilliger uit Lopik of IJsselstein. Deze lentemaand brengen we Marian Romijn en Berlinda de Klein voor het voetlicht.  Zij zetten zich vol enthousiasme in als weidevogelbeschermer voor de Agrarische Natuurvereniging Lopikerwaard. Het doel van het vrijwilligerswerk is nesten van weidevogels vinden en duiden, zodat de boer op wiens land de nesten staan deze met rust laat en zijn werkzaamheden er omheen kan doen tot de nesten uit zijn.

Op de vraag “Hoe ben je ertoe gekomen om dit vrijwilligerswerk te doen?”, antwoordt Marian dat zij al iets langer bij de vereniging betrokken is dan Berlinda. Ze was op zoek naar ander vrijwilligerswerk dan ze tot nu toe had gedaan. Marian las toevallig een artikeltje in de krant over weidevogelbescherming. Van het lezen van dit artikel werd ze al enthousiast. Ze is naar de openingsvergadering geweest die in het artikel werd vermeld. Het enthousiasme bleef, en Marian is een cursus gaan doen: “Weidevogels herkennen”. Onderdeel van deze cursus is ook een ochtend mee het land in, om het herkennen in de praktijk te leren en kennis te maken met hoe het werkt. Daarvan werd Marian nóg enthousiaster! Daarna heeft ze zich officieel aangemeld als vrijwilliger en zo is het voor haar gestart.

Ook Berlinda was eigenlijk altijd al bekend met en betrokken bij vrijwilligerswerk, dat heeft ze heel erg van huis uit meegekregen. Haar moeder deed ook bij allerlei verschillende organisaties vrijwilligerswerk, dus dat zit bij Berlinda zoals ze zelf mooi zegt “in het DNA”. Voor dit project is Berlinda vooral enthousiast gemaakt door Marian. Ze zijn oud-collega’s, maar konden  altijd wel goed met elkaar overweg. Marian kon er zo enthousiast over vertellen, en ze zei tegen Berlinda “Dan ga je een keer mee!”. Dat sprak Berlinda wel aan, vooral het lekker buiten bezig zijn, midden in de natuur. Maar een ander voordeel is ook dat je goed zelf de tijd kunt indelen, dat is voor Berlinda ook een belangrijk pluspunt. Berlinda heeft net als Marian de cursus gevolgd maar vooral ook in de praktijk ervaren hoe het is, door met Marian en ook met Peter Gruters samen mee te lopen. Dat houdt o.a. in dat je leert herkennen waar nesten te vinden zijn, wat voor nest het is, dus van welke vogel de eieren zijn die erin liggen. Dat soort zaken allemaal.

Op de vraag of zij zichzelf nu Weidevogelexpert  mogen noemen, antwoordt Marian dat ze inderdaad veel weet nu en veel heeft geleerd, maar dat er vrijwilligers zijn bij de vereniging die nog veel meer weten. Ze bevestigt wat Berlinda ook tijdens ons gesprek genoemd heeft: je leert elk jaar weer wat bij. Over het gedrag van vogels bijvoorbeeld. Dat is echt leuk.

Dat beantwoordt ook meteen onze tweede vraag: “Wat brengt het doen van dit vrijwilligerswerk jou?”. Marian vertelt dat ze het heerlijk vindt om buiten in de natuur te zijn, dus daar doet ze zichzelf al een groot plezier mee. En daarnaast doet ze de boer en de vogels ook een groot plezier. Dus wat wil je nog meer?

Voor Berlinda is ook het buiten zijn een grote plus van dit vrijwilligerswerk. “Je hebt ook een doel om naar buiten te gaan”, zegt ze. Daarnaast vindt ze het ook heel leuk dat je met een andere groep mensen omgaat dan je gewoonlijke kring. Er zitten vrijwilligers tussen met enorm veel kennis, je hebt contact met boeren, daar zijn er ook een paar bij die echt enorm enthousiast zijn. Dus kortom: het leereffect, het lekker naar buiten, het omgaan met andere mensen, dat geeft gewoon veel voldoening! En je doet er ook nog iets goeds mee: je beschermt de weidevogels.

Verder is het ook een voordeel dat het een tijdelijke klus is, van half maart tot half juni, en het geeft ook nog een kick. “Ja”, beaamt Marian: “Het vinden van dat eerste nestje, dat is geweldig!” Toen ze haar eerste gruttonest vond, stond ze er zowat naast te stuiteren van enthousiasme! Dat is ook echt waar je het voor doet, en Marian ervaart het echt als een beloning, het vinden van de nesten.

Op onze derde en laatste vraag “Waarom is het leuk om vrijwilligerswerk te doen?” antwoordt Berlinda het volgende: voor haar is het heel belangrijk om zich belangeloos voor een ander, of voor dieren, in te kunnen zetten. Dat is toch het sociale dat je (in je) hebt. En je zou het gewoon eens moeten proberen. Want het is gewoon heel erg leuk. Mensen vinden het heel erg fijn dat je het doet, maar je haalt er zelf ook veel energie uit. Ze zegt: “Ik denk dat het de wereld gewoon een stukje mooier maakt. Vaak is het zo dat als vrijwilligers de klus niet doen, bepaalde taken niet gebeuren. In dit geval zou het met de weidevogels uiteindelijk slecht aflopen.”

Marian sluit zich hier volledig bij aan: “Vrijwilligerswerk is een ander helpen, maar zelf ook beloond worden.  Dat is het eigenlijk. Je krijgt er altijd iets voor terug. En daarom is het ook zo mooi om te doen.”

Voor meer informatie over de weidevogelbescherming Montfoort-Linschoten kunt u terecht op hun website: http://weidevogelbescherming-montfoort.nl.