Log in Registreren

Interview vrijwilliger Repair Cafe

Om te laten zien hoe leuk en divers het vrijwilligerswerk in Lopik en IJsselstein is, plaatsen we iedere maand een interview met een actieve vrijwilliger uit Lopik of IJsselstein. Deze maand vertelt Ton van Genderen met veel enthousiasme over zijn vrijwilligerswerk bij het Repair Cafe. Bij het Repair Café kunt u wekelijks terecht bij onze vrijwillige reparatiedeskundigen met kapotte kleine huishoudelijke apparaten, kleding en fietsen. Binnen het Repair Café gaat het om sámen repareren, om kennisoverdracht en om sociaal contact tussen buurtgenoten.

 

Werken jullie normaal wanneer er geen Corona is met een groep en zitten jullie bij elkaar?

Ton legt uit: “We werken met een vaste groep bij elkaar met de nodige Coronamaatregelen. Ieder heeft z’n eigen werkplek. Het is een gezellige club bij elkaar. Ieder heeft z’n eigen vakkennis. We hebben iemand die is heel goed in stofzuigers een ander weet weer veel over koffiezetapparaten, fietsen of andere elektrische apparaten. B.v. boormachines, bladblazers.

Wat brengt het jou vooral om dit soort vrijwilligerswerk te doen?

Ton vindt het leuk dat je enerzijds bezig bent met je handen en anderzijds de uitdaging. Het is het niet uitkunnen staan dat iets stuk is en dan willen weten wat is het defect en dat weer aan de praat krijgen.

Is er ook nog een stukje ideologie vanuit duurzaamheid?

“Dat zit er zeker bij. Er zijn een heleboel producten die te snel worden weggegooid en nog goed zijn en met eenvoudige ingrepen nog een aantal jaren kunnen meegaan. Wat we wel zien is dat heel veel dingen problemen geven door slecht onderhoud. Stofzuigers waar de filters niet vervangen worden, stofzuigerzakken die te vol zijn, naaimachines waarbij het spoelhuis vol zit met pluisjes, koffiezetapparaten die niet ontkalkt worden.” De vrijwilligers van het Repair Café proberen over dat soort zaken ook nog advies aan mensen te geven.

Heb je nog een tip voor mensen die vrijwilligerswerk willen gaan doen?

Ga eerst eens kijken of het wat voor je is of niet” adviseert Ton.” Je doet dan een boel indrukken op. Het is niet alleen dat het werk leuk moet zijn maar ook moet het klikken met de overige mensen. Wanneer je dan het één en ander ziet word je er enthousiaster voor. Vrijwilligerswerk zoals bij het Repair Café is elke dinsdagmiddag, maar je kan best aangeven dat je een keer niet kan.